Välj rätt SUP-bräda

Välj rätt SUP-bräda

Vilket typ av SUP du ska välja beror på hur du vill använda den. Egenskaperna som din SUP får i vattnet styrs av dess form. En längre och smalare SUP går snabbare genom vattnet och är mer riktningsstabil när du paddlar på en sida, den svänger mindre per paddeltag. En kortare SUP svänger snabbare i tighta områden. En bred SUP är stabilare än en långsmal som är rankare och kräver mer balans av åkaren. En längre bräda har en större bärighet. Paddlarens vikt påverkar valet av bräda.

Vi delar in våra SUP i två kategorier, allround/fritid och touring/cruising.

Allround/fritid


Dessa brädor är lite bredare och har en mjukare form. De svänger snabbare i tighta områden och är perfekta lära sig paddla på och passar de flesta åkare som fritidspaddlar.

Touring/cruising


Dessa brädor passar dig som vill åka på lite längre turer. Den spetsiga och smala formen gör att de går snabbare i vattnet och är mer riktningsstabila. Vissa modeller har dessutom dubbla packband för att få med sig mer packning. Med en dry bag på brädan håller du kläder och mobiler torra.

Val baserat på vikt
Paddlarens vikt påverkar valet av bräda. Om du väger mer än 100kg rekommenderar vi Kona Active som är den mest stabila bräda vi säljer. Om SUPen ska användas för lek med flera personer på samma bräda är det också bra att ha en lite längre SUP som så att flera får plats. 

Tillbaka till blogg